Woonboerderij Voorst

Een monumentale boerderij in Klarenbeek, gemeente Voorst, werd door ons gerenoveerd en getransformeerd tot woonboerderij.
 

Functie : Woonboerderij
Opdrachtgever : Particulier
Locatie : Klarenbeek, Voorst
Ontwerp : 2017-2018
Uitvoering : 2018-2019

 

De bestaande boerderij had veel achterstallig onderhoud en was dringen toe aan renovatie, zowel van binnen als van buiten. Aan de boerderij was een zij-uitbouw gemaakt in de jaren '70 die detoneerde met de oorspronkelijke boerderij. De wens van de opdrachtgever was om, naast renovatie, de bestaande deel geschikt te maken voor bewoning en hierin een verdieping toe te voegen voor slaapkamers, zodat een volwaardige woonboerderij zou ontstaan.

In ons ontwerpvoorstel wordt de bestaande zij-uitbouw deels gesloopt, en teruggebracht tot het volume van het oorspronkelijke bakhuisje. Daardoor komt het karakter van de bestaande boerderij weer beter tot zijn recht. Daarnaast wordt de woonboerderij zowel van binnen als van buiten grondig gerenoveerd en geïsoleerd. De deel wordt omgetoverd tot woonruimte, waarbij in de bestaande eikenhouten draagconstructie een nieuwe verdieping, in de vorm van een huisje, wordt gehangen. In dit huisje worden twee slaapkamers ondergebracht. Door deze ingreep wordt meteen de deel zelf onderverdeeld in verschillende plekken, zoals keuken, eethoek en zithoek. Daarmee wordt bereikt dat de enorme ruimte niet te groot aanvoelt maar een prettige atmosfeer krijgt, terwijl wel de oorspronkelijke constructie en ruimtelijke kwaliteit van de deel in takt blijft. Zo ontstaat een woonboerderij met hedendaags comfort, maar met behoud van het oorspronkelijke boerderijkarakter.


 

 


 

 

Bureau MT

Zuidsingel 8a
3811 HA Amersfoort

t:   033 4328242
m: 06 27006035
e:  mt@bureaumt.nl
w:  www.bureaumt.nl

KvK 32164355
BTW  NL138307532B01
lid BNA